Blæksprutte med fyld

#Fisk og skaldyrSkrevet af Helle Brønnum Carlsen og Mikkel Wejdemann

Ingredienser til 4 personer:
2 store blæksprutter, tiarmede
(hvis du nu ikke kan få det, må du stege de små sprutter og så servere fyldet som tilbehør)
250 g cherry- eller dadeltomater
1 bundt basilikum
Salt og peber
1-2 spsk. olivenolie
1 skalotteløg
2 fed hvidløg
1 nip sukker
Evt. 1 tsk. balsamico

Fremgangsmåde:
Rens blæksprutterne, og flå dem. Du skal stå med 2 store tragte til sidst (se nederst).

Skyl og hak tomaterne groft, og bland med groft hakket basilikum (gem lidt til pynt), salt, peber, olie, pillet og hakket løg og hvidløg. Smag til med sukker og eddike, om du vil.

Fyld dette i sprutterne, og steg dem på en grillpande i 2 minutter på hver side ved høj varme. Lige inden servering sættes sprutterne i ovnen på 225 grader i 7 minutter, til de er gennemvarme.

Opskriften er fra kogebogen VORES HAV skrevet af Helle Brønnum Carlsen og Mikkel Wejdemann og udgivet på forlaget Turbine.

Foto: David Bering, Montgomery

Sådan klargør du en tiarmet blæksprutte:
Tag fat om hovedet og alle ti arme, og hiv forsigtigt hoved og indmad ud af dyret, der nu nærmest blot er som en pose.

Der sidder et forstadie til en ryghvirvel (blæksprutter er hvirvelløse dyr), der nærmest ligner en tynd og smal plastikplade. Den hiver du også ud, og hvis der er blæk i posen, sørger du for forsigtigt at få den hel ud, hvorefter du “malker” den. Så er der blæk til farvning af pasta, mayonnaise eller sovs.

Skyl kroppen, og flå så de ydre hinder af. vi kan også bedst lide at tage flapperne af, så du til sidst har en helt ren, hvid krop, der nu kan blive tilberedt på et hav af skønne måder.

Armene kan, på nær de to lange slatne, også tilberedes – vi synes, de er bedst stegte eller grillede. Her skal du så bare fjerne det lille “næb”, der sidder fast.

Lyder det kompliceret?
Jamen, det er det faktisk ikke – prøv bare.