Blæksprutteringe med mayo

#Fisk og skaldyrSkrevet af Helle Brønnum Carlsen og Mikkel Wejdemann

Ingredienser til 4 personer:
1 stor blæksprutte, tiarmet

Beignetdej af:
120 g hvedemel
20 g majsstivelse
14 g bagepulver
Iskoldt vand

Mayo:
1 æggeblomme
½ tsk. salt
1 tsk. citronsaft
1 dl neutral olie

Fremgangsmåde:
Rens blæksprutten, og flå den. Du skal stå med en stor tragt til sidst (se nederst).

Rør dejen af mel, majsstivelse og bagepulver, og tilsæt så meget iskoldt vand, at dejen er flydende og kan hænge fast på din finger.

Skær blæksprutten i ringe, dyp dem i dejen, og frituresteg dem en ad gangen i olien.
Husk låg, når du varmer olien op – den kan antænde sig selv.

Mayonnaise:
Pisk æggeblommen i en lille skål, og pisk den sej med salt og citron.
Kom olien i en dryppeflaske, og tilsæt dråbevis, mens du pisker.
Når det begynder at tykne, kan du fortsætte i en meget tynd stråle.
Smag til med krydderier, om du vil.

Opskriften er fra kogebogen VORES HAV skrevet af Helle Brønnum Carlsen og Mikkel Wejdemann og udgivet på forlaget Turbine.

Foto: David Bering, Montgomery

Sådan klargør du en tiarmet blæksprutte:
Tag fat om hovedet og alle ti arme, og hiv forsigtigt hoved og indmad ud af dyret, der nu nærmest blot er som en pose.

Der sidder et forstadie til en ryghvirvel (blæksprutter er hvirvelløse dyr), der nærmest ligner en tynd og smal plastikplade. Den hiver du også ud, og hvis der er blæk i posen, sørger du for forsigtigt at få den hel ud, hvorefter du “malker” den. Så er der blæk til farvning af pasta, mayonnaise eller sovs.

Skyl kroppen, og flå så de ydre hinder af. vi kan også bedst lide at tage flapperne af, så du til sidst har en helt ren, hvid krop, der nu kan blive tilberedt på et hav af skønne måder.

Armene kan, på nær de to lange slatne, også tilberedes – vi synes, de er bedst stegte eller grillede. Her skal du så bare fjerne det lille “næb”, der sidder fast.

Lyder det kompliceret?
Jamen, det er det faktisk ikke – prøv bare.