Byg selv æblekager

#Frugter og bærSkrevet af Stine Stampe Johansen og Cecilie Lambertsen

Byg selv æblekage

Den klassiske æblekage er et hit blandt de fleste danskere, men det er de færreste der ved, at æblekage kan være meget andet end æblemos med makroner og flødeskum. Variationsmulighederne er uendelige, både i det søde og det salte køkken.
Her er et par forslag til hvordan du kan sammensætte din æblekage. Vi anbefaler at man vælger én fra hver kategori for at få den optimale opbygning, men mulighederne er uendelige. Du kan også videreudvikle med andre variationer, her er det kun fantasien der sætter grænser.
Opskrifterne er beregnet til 4 personer.

Bund

Traditionelt består bunden af en æblekage af æblemos, hvilket du også finder en opskrift på her. Hvis æblekagen derimod trænger til et frisk pust, kan du prøve at lave bunden med revet æble eller gøre den helt anderledes med vores æblesalsa, der også er en skøn bund til en salt æblekage.

Æblemos

½ kg æble
1 dl vand
1 tsk. Vaniljesukker
75 g sukker
2 spsk. Citronsaft
Fjern kernehus fra æblerne. Skær æblerne i tern og kog dem med vand, vaniljesukker og citronsaft. Når æblerne er kogt ud efter 20-25 min ved middelvarme, moses de med en gaffel eller blendes med en stavblender til mos, hvis en finere konsistens opnås. Anvend mosen som bund til din æblekage i en sød udgave.

 

Æblesalsa

1 æble i små tern
2 spsk. friskpresset citronsaft
¼ rødløg
½ dl finthakket kruspersille
¼ tsk. groft salt
½ chili
2 spsk. olie
2 spsk. æbleeddike
Lidt peber
Skær æbler, rødløg og chili ud i små tern. Hak kruspersillen og pres saften fra citronen. Bland det hele sammen med olie og eddike og smag til med salt og peber. Lad gerne salsaen trække i køleskabet i omkring en time, salsaen kan også sagtens laves dagen før den skal bruges så længe den opbevares i køleskabet. Salsaen kan anvendes som bund til en æblekage i en salt variant.

Revet æble

4 æbler
Riv æblerne. Æblerne kan bruges som bund i både den søde og salte udgave af æblekage.

Knaset

Oprindeligt består knaset i en æblekage af knust makron, men hvis du har lyst til at prøve noget nyt kan du bruge knust oreo, rugbrødschrunch eller sprødt parmaskinke som du finder opskrifter på her.

Rugbrødscrunch med honning

4 skiver rugbrød
2 spsk. rapsolie
1 spsk. honning
1 tsk. salt
Tænd ovnen på 200 grader ved almindelig varme. Skær rugbrødet ud i små tern. Bland olie og honning i en skål, vend herefter rugbrødsternene i. Vend blandingen ud på en bageplade og fordel massen. Drys med salt. Bag rugbrødet i ovnen i 15-20 minutter, til den er sprød og har fået lidt farve. Rugbrødet køles og opbevares i en lufttæt boks eller lignende. Drys over æblebunden.

Knuste makroner eller oreo

100 g oreo eller makroner
Knus oreo eller makroner i en skål og fordel over den valgte æblebund.

Parmaskinke

4 stykker parmaskinke
Fordel parmaskinken på et stykke bagepapir og sæt den i ovnen ved 225 grader, til den er sprød ca. 5 min. Knus den sprøde parmaskinke og fordel over æblebunden.

Fyld

Normalt finder man ikke denne kategori i en æblekage, men æblekagen kan hurtigt blive lidt mere spændende med fx kylling, eller måske en anderledes og sød couscous salat.

Aronia-æble marmelade

Fordel en velsmagende aronia-æble marmelade over det valgte knas.

Kylling i karry

4 kyllingefileter
1 spsk. olie
2 spsk. karry
Salt og peber
Rist karryen i olien for at fremhæve smagen. Tilsæt kyllingefileterne efter et par minutter og steg ved middelvarme i ca. 7 minutter på hver side afhængig af tykkelse. Krydr med salt og peber til sidst. Skær kyllingen i tern og drys over knaset.

Couscous med feta, agurk og tomat

1 dl couscous
2 dl vand
50 g feta
50 g hakket tomat
50 g agurk i tern
Salt og peber
Kog vandet og bland den kogte vand med couscous, lad det trække i ca. 10 minutter. Skær feta, tomat og agurk i tern. Bland dette med den færdige couscous og smag til med salt og peber. Hæld blandingen over resten af æblekagen.

Couscous med bær

1 dl couscous
2 dl vand
50 g hindbær
50 g brombær
50 g mandler
2 spsk. cremefraiche
1 tsk. vaniljesukker
Kog vandet og bland den kogte vand med couscous, lad det trække i ca. 10 minutter. Skær hindbær, brombær og mandler ud. Bland dette med den færdige couscous samt cremefraiche og vaniljesukker. Tilføj til æblekagen.

Topping

Har du lyst til at spice din æblekage op med noget andet end flødeskum på toppen, finder du her opskrifter på nogle anderledes bud, fra både det søde og det salte køkken.

Flødeskum

1/2 l fløde
Pisk al fløden til skum og top æblekagen med den.

Hytteost med basilikum og ristede kerner

200 g hytteost
50 g ristede og hakkede pinjekerner eller solsikkekerner
En håndfuld basilikum
Salt og peber
Rist pinjekerner, solsikkekerner eller lignende på en pande til de har fået farve, tag dem af panden og lad dem køle. Hak kernerne og basilikum, bland disse med hytteost og smag til med salt og peber. Blandingen bliver kun bedre af at trække i køleskabet i en time eller to, men den kan også sagtens spises direkte efter den er lavet. Drys over æblekagen.

Skyrskum med saltede mandler

1 dl pisket fløde
1 dl skyr naturel
50 g hakkede saltede mandler
Pisk fløden til skum og hak mandlerne og bland disse forsigtigt med skyr. Top æblekagen med skyrskummet.

Skyrskum med bær

1 dl pisket fløde
1 dl skyr naturel
50 g hindbær
1 tsk. Vaniljesukker
Pisk fløden og del hindbærrene i halve. Bland disse forsigtigt med skyr og vaniljesukker. Fordel over resten af æblekagen.