Æble/rodfrugtsmoothie og frugtsalat

#Frugter og bærSkrevet af Marifat Akbarova

Opskrifter fra et æblearrangement i Kvindehuset

Ved et æblearrangement hvor der både var børn, voksne og ældre med i køkkenet, blev der eksperimenteret med æbler som hovedingrediens i måltiderne. Marifat Akbarova har lavet forskellige retter med indsamlede æbler, som der har være så rigelige mængder af i år.

Marifat fortæller om arrangementet, som hun selv stod for i samarbejde med nogle frivillige og Kvindehuset:

“Æble workshoppen i tirsdags aften var rigtig fornøjelig og gavnlig, alle deltagerne var glade for at tilbrede og smage sammen. Også børn kunne godt lide begge to, selvom børn jo ikke kan lide at spise rå rødbede og syrlige æbler, især hvis de har ikke så smuk udseende, men i smoothien og frugtsalaten smagte de rigtig lækkert. Så hvis man er lidt kreativ og engageret kan man udforske at frembringe de ønskede lækre smage med fokus på sundhed.”

Opskrift på æble/rodfrugtsmoothie

Marifats æblesmootihe

Til 4pers.

2 store æbler
2 gulerødder
1 rødbeder
1 glas vand
½ citron

Frugten skylles godt, citron presses
Citron saft hældes i en skål med vand 
Frugterne skrælles og æbler skæres i mindre stykker. Gulerødder og rødbeder rives
Blend frugt og grønt inkl. vand
PS. I sommertiden, er det lækkert og kølende at bruge isterninger i drikken.

November-frugtsalat med sæsonens frugter

Marifats æbledessert

Til ca. 3 per

2 æbler
¼ granatæble
1 clemmentin (eller banan/pære)
1 spsk. honning
½ citron
kanel
Drys: knust nøddemix, tørret tranbær, ristet kokos chips, frisk eller tørret mynte

Frugter skylles godt
Skrælles og skæres i mindre tern, 
Granatæblerkerner , kanel og honning, citron saft tilsættes og røres sammen
Drys på frugtsalat 

Tips: For at undgå æblerne bliver brune – brug citronsaft
Fyld en skål med vand og et godt skvæt citronsaft, inden du skærer dine æbler. Put løbende den skårne frugt op i skålen. Citronsyren stopper oxideringen og hæmmer det enzym, der gør æblerne brune. Oxidering er en kemisk proces, hvor et eller flere stoffer reagerer, når de udsættes for ilt. Alternativt kan man smøre sin kniv med en halv citron med jævne mellemrum eller pensle citronsaft direkte på frugtstykkerne. Derved stoppes oxideringen i æblets overflade. Hvis du ikke har citron, kan eddike eller saft fra andre citrusfrugter også bruges.