Hyldebærsaft

#Frugter og bærSkrevet af Lisbeth Jensen

Lav din egen medicin mod vinterforkølelse

1 kg hyldebær

2 dl vand

En lille håndfuld frisk timian

Ca. 350 gr. Rørsukker

En usprøjtet citron

Den klassiske opskrift er uden timian, men med et par syrlige æbler i. Man kan også eksperimentere med andre krydderier som kanel eller vanilje.

Hyldebærrene vaskes og alle grove stilke klippes af. Hyldebær, timian og citronskiver overhældes med vand og koger stille ca. 20 minutter til alle bær er bristet.

Mosen hældes gennem en klæde til afdrypning.

Saften måles og hældes i en ren gryde. For hver dl. saft til-sættes ca. 40 gr. sukker. Det handler lidt om den personlige smag. Men fra 20 til 50 gr. er passende. Jo mere sukker jo bedre holdbarhed.

Saften koges til sukkeret er helt opløst og hældes straks på skoldede flasker og lukkes til.

Du kan servere saften både kold og varm, fortyndet med vand eller som et kraftigt shot. Ved servering varm kan tilsættes honning, citron, små æblestykker eller andet dejligt.

Smagen er ikke bare rigtig god – den er også super sund. Hyldebær indeholder nyttige anthocyaniner, der får dig til at svede, er vanddrivende og hæmmer infektion Tilsætningen af timian tilføjer også phenoler, cymen, linalool, flavonoider m.m., der virker desinficerende.

Rent faktisk vil denne saft styrke dit immunforsvar og holde virus godt på behørig afstand gennem vinteren.