Hyldeblomstsaft

#BlomsterSkrevet af Anna Bonnichsen

Smagen af kornhøst

Smagen af hyldeblomstsaft forbinder jeg med støv, sved og maskinlarm. Min mors "Fliederblütensaft" var den læskende drik og afgørende faktor, der bragte min familie igennem korn- og halmhøsten.

Alle havde vi en flaske (typisk en gammel ketchup-glasflaske) med saft i traktoren eller på halmloftet. Og selvom hyldesaften var langtfra kold, så var den sød og læskende i det støvede og varme miljø. Og hvis der blev noget tilovers efter disse arbejdsintensive uger efter sommerferien, blev det frosset ned og kunne serveres til min fødselsdag.

Ingredienser

1 ½ L (næsten) kogende vand
2 kg rørsukker (eller 1 kg hvid sukker + 1 kg brun farin)
2 store citroner i skiver
60 g vinsyre eller citronsyre
30 hyldeblomstskærme

Kog vandet og lad det køle lidt af. Kom sukker i en stor skål, tilsæt citronskiver, citronsyre og blomsterne og hæld vandet over. Rør til sukkeret er opløst og lad det trække køligt i 4-5 dage. Sies igennem et klæde og kom det på skoldede flasker eller i fryseren. Fortyndes med vand.