Kimchi

#Grønt fra havenSkrevet af Stine Stampe Johansen og Cecilie Lambertsen

Kimchi er en traditionel koreansk spise, men spises i store dele af Asien. Det er en blanding af fermenterede grøntsager, hvor hovedingrediensen er kinakål. Der er ofte tilsat en chilipaste, som varierer i styrke og smag.

Ingredienser:
125 g kinakål
160 g kinaradise
10 g groft salt til udvanding
35 g gulerod
50 g forårsløg
10 g frisk chili
1 fed hvidløg
10 g ingefær
¼ spsk. kogte ris
½ løg
Lidt vand
75 g rød peberfrugt
5 g sukker

Fremgangsmåde:
Skyl kinakålen. Fjern de to yderste blade fra kålhovedet, skyl dem godt, og låg dem til side til senere brug. Skyl kinaradisen, skræl den, og skær den og kinakålen i tern. Kinakålen og kinaradise kommes i en skål og 20 g salt over drysses over. Vend det grundigt rundt, så saltet fordeles. Lad det stå i ca. en time mens grøntsagerne smider vandet.
Skræl guleroden, og skær den i tynde skiver på tværs. Skyl forårsløg og skær dem i små stykker. Skræl ingefær og skyl chili og peberfrugt. Hak ingefær, chili og peberfrugt fint. Pil hvidløg, og skær feddene i tynde skiver.
Bland ½ spsk. Kogt ris, med et lille stykke løg og lidt vand. Bland kinakål, kinaradise, og de øvrige ingredienser. Vend det sammen med hænderne.
Hæld kimchien i et 1 liters patentglas, og pres det hele ned i glasset med hænderne. Find de yderste kålblade frem, og fold dem sammen, så de passer til glassets bredde. Læg dem omhyggeligt ned over kålen i patentglasset, og pres det hele under vand.
Der skal gerne være ca. 3 cm med luft øverst i glasset. Luk glasset og lad det stå et skyggefuldt sted i 1-2 dage ved en ca. temperatur på 20 grader. Åbn glasset begge dage, for at fjerne det tryk, som fermenteringsprocessen danner.
Stil kimchien på køl, og nyd den til en gryderet, pandekager eller andet der trænger til et friskt og syrligt pift.

Se også opskrifter på:
Fermenterede jordskokker med dild
Kraut med rødkål, fennikel og æble