Korsknap-sirup

#BlomsterSkrevet af Anette Nielsen (opskriften) og Anna Bonnichsen

Sirup med spændende smag

Korsknap vokser på skyggefulde fugtige steder, hvor den kan danne hele kolonier. Planten har en firkantet behåret stengel og får blå-lilla blomster i april-juni.

Du kan blandt andet finde korsknap i Eskelund og Åby Park. I Åby Park er den plantet i et permakultur-bed, som Anette Nielsen, der bor i området, har taget initiativ til. Prøv Anettes opskrift på korsknap-sirup.

Du skal bruge

• En stor håndfuld korsknap, gerne i blomst
• 5 dl vand
• 200 g sukker

Sådan gør du

Skyl korsknap-høsten, så alle insekter er væk. Hæld vand i en gryde og kog korsknappen i et par minutter. Fjern de kogte planter med en gaffel, og si eventuelt småblade og andre urenheder væk i en saftsi eller et osteklæde. Hæld sukker i det resterende korsknap-vand og rør rundt, til sukkeret er opløst. Kog siruppen ind, til den har en passende konsistens. Konsistens og smag tjekker du bedst ved at tage en lille smule på en ske og lade det køles af. Vurder konsistensen og tilsæt eventuelt mere sukker hvis nødvendigt og hæld på glas før det køler af. Spis siruppen til pandekager, is, frugtskål eller lignende.

Variation

Siruppen er også god lavet på alle de klassiske krydderurter, som for eksempel timian og salvie. Du kan også prøve med sødskærm, fennikel og russisk estragon, som du også kan finde i permakultur-bedet i Åby Park.

Opskriften er af Anette Nielsen, som er initiativtager til et permakultur-bed i Åby Park. I bedet er plantet mange flerårige spiselige urter, som alle er velkommen til at smage og plukke af.
Læs mere om permakultur-bedet Åby Bed.