Lun blækspruttesalat

#Fisk og skaldyrSkrevet af Helle Brønnum Carlsen og Mikkel Wejdemann

Ingredienser til 4 personer:
1 renset blæksprutte, tiarmet (se nederst)
150 g shitakesvampe
2 cm frisk ingefær
2 røde skalotteløg
2 store æbler
1 bundt mynte
1 bundt koriander
1 spsk. sesamolie

Dressing:
1 tsk. stødt koriander
1 tsk. salt
1 fed hvidløg
3 røde chilier
1 spsk. sukker
1 dl limesaft
1 tsk. fiskesovs

Fremgangsmåde:
Skær blæksprutten i mindre stykker. Blanchér dem i 30 sekunder i kogende vand.

Rør dressingen sammen af koriander, salt, finthakket hvidløg, finthakkede, rensede chilier, sukker, limesaft og fiskesovs. Vend den lune blæksprutte i denne dressing.

Skær svampene i mindre stykker, kog dem i 2 minutter i blækspruttevandet, og vend dem i dressingen.

Rens ingefær, løg og æbler, og skær det hele i julienne. Vend i dressingen med plukket mynte, koriander og lidt olie.
Smag til, og servér med både af lime.

Opskriften er fra kogebogen VORES HAV skrevet af Helle Brønnum Carlsen og Mikkel Wejdemann og udgivet på forlaget Turbine.

Foto: David Bering, Montgomery

Sådan klargør du en tiarmet blæksprutte:
Tag fat om hovedet og alle ti arme, og hiv forsigtigt hoved og indmad ud af dyret, der nu nærmest blot er som en pose.

Der sidder et forstadie til en ryghvirvel (blæksprutter er hvirvelløse dyr), der nærmest ligner en tynd og smal plastikplade. Den hiver du også ud, og hvis der er blæk i posen, sørger du for forsigtigt at få den hel ud, hvorefter du “malker” den. Så er der blæk til farvning af pasta, mayonnaise eller sovs.

Skyl kroppen, og flå så de ydre hinder af. vi kan også bedst lide at tage flapperne af, så du til sidst har en helt ren, hvid krop, der nu kan blive tilberedt på et hav af skønne måder.

Armene kan, på nær de to lange slatne, også tilberedes – vi synes, de er bedst stegte eller grillede. Her skal du så bare fjerne det lille “næb”, der sidder fast.

Lyder det kompliceret?
Jamen, det er det faktisk ikke – prøv bare.