Grovbrød med mælkebøtte
200 g mælkebøtterødder el. 2 dl. friske mælkebøtteblomster
1 spsk. sukker
1 tsk. urtesalt
6 dl væde
30 g gær
400 g hvedemel
Grav friske rødder af mælkebøtter op. Kog dem møre i letsaltet vand og findel dem derefter på en foodprocessor.
Smelt smørret i en gryde og tilsæt den fintskårne rod. Lad det simre i ca. 6 minutter og tilsæt derefter sukker, urtesalt, væde og gær.
Kom det hele i en skål og tilsæt hvedemel under omrøring.
Ælt dejen godt og lad den hæve i ca. 30 minutter inden den formes til brød, der bager færdigt ved 200 grader i ca. 30 minutter.
I stedet for den kogte rod kan der bruges 2 dl. friske blomster pillet af blomsterbunden.
Denne opskrift er fra bogen ‘Mælkebøtten i mad og medicin’ af Anemette Olesen, og bringes her med tilladelse fra Skarresøhus Forlag. Du kan finde mange flere opskrifter med mælkebøtten i bogen.
