“Mors” hybenmarmelade

#Frugter og bærSkrevet af Stine Stampe og Cecilie Lambertsen

Historien bag "mors" hybenmarmelade

Denne opskrift stammer fra en gård nær Randers fra omkring 1850, og er gået i arv gennem 3 generationer. Opskriften er præget af denne tidsalder, og kan forenkles fx ved at blende massen med en stavblender i stedet for at presse den gennem en si. Vi har fået opskriften af en kvinde der besøgte os i Den grønne ambassade med en ønske om at dele hendes historie samt familieopskrift. Marmeladen blev traditionelt serveret på hjemmebagt sigtebrød, men kan også serveres på knækbrød, pandekager eller andet man har i køkkenet.

1 kg hyben (rengjorte)
750g sukker
2 dl vand (af kogevandet)
½ dl eddike
½ stang vanilje
50g smuttede mandler
1 spsk. Atamon

Kom de rengjorte hyben i en gryde og fyld gryden med vand, næsten til kanten. Lad blandingen koge i 1 time ved svag varme. Sigt herefter vandet fra med en si, således at hyben og hybenvandet skilles (hæld ikke vandet ud, da dette skal bruges senere). Bland sukker, eddike samt 2 dl af kogevandet i en gryde. Hybenbærerne presses igennem sien og ned i gryden, så du får en fin jævn masse. Hak de smuttede mandlerne og kom dem ned i gryden sammen med vaniljestangen. Kog massen til den har en passende konsistens og tilsæt til sidst atamon. Hæld marmeladen i rengjorte og skoldet glas og lad den køle ned.

Spis eventuelt marmeladen med fladbrød eller pandekager

Billede af Cecilie Lambertsen og Stine Stampe