Ramsløgspesto

#Vilde urterSkrevet af Ursula Meander Bjerggaard og Stine Kamstrup Knudsen

Pesto med friske ramsløg

Foråret i Aarhus er lig med duften af ramsløg. Gå efter hvidløgsduften, når du skal ud og høste, så du ikke forveksler ramsløg med andre planter. Er du i tvivl, så lad planten stå.

Ingredienser
ca. 2 håndfulde ramsløg
ca. 2 håndfulde andre urter (fx basilikum, persille, skvalderkål)
½ dl nødder eller kerner, gerne ristede
1-2 dl olie
½ dl vesterhavsost/parmesan (kan udelades)
½ citron (saften og evt. skallen)
1-2 tsk. salt

Skyl dine urter grundigt og slyng dem tørre for vand. Blend urter, de ristede nødder/kerner, ost og olie. Smag din pesto til med salt og citronsaft. Konsistensen kan justeres med mere eller mindre olie.

Se også opskrifter på:
Ramsløgsolie
Ramsløgs-creme fraiche

Ramsløg i Aarhus

Skovbunden i Riis Skov er fuld af ramsløg, som fylder luften med en kraftig duft af hvidløg gennem hele foråret og forsommeren. Du kan også finde ramsløg i Vennelystparken, ved Brabrand Søen, på Vestereng, i Botanisk Have, langs Østboulevarden på Nordre Kirkegård og i Havreballe Skov og andre løvskove, krat og parker.

Fyld hatten

I Jyske Lov fra 1241 står der, at du i naturen må plukke og samle den mængde, du kan have i din hat. Det samme princip gælder i dag. Du må plukke ramsløg og andre spiselige planter, bær og frugter til eget forbrug på offentlige arealer. Har du ikke en hat, kan du bruge en lille pose.

Læs mere om:
Ramsløg – også om skrøner om ramsløgene i Riis Skov
Regler og etik når du høster i naturen