Rønnebærkompot

#Frugter og bærSkrevet af Ursula Meander Bjerggaard

Rønnebærkompot

Rønnebær er ret så astringerende og markante i smagen. Det kan mildnes lidt ved at fryse bærrene inden du bruger dem i madlavningen. De rønnebær der er bedst er fra den almindelige røn. Den er nem at genkende da dens blade er fligede hvorimod de mindre lækre arter har hele blade.

Ingredienser:

1 L sylteglas

8 stk. små vildæbler
4 stk. skalotteløg
2 dl. rønnebær, fra frost
1 spsk. røllikeblade
1 dl. sukker (evt. mere)
1 spsk. salt
2 spsk. eddike
Friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Skær æbler og løg i mindre stykker. Kom dem i gryden sammen med de frosne rønnebær.
Varm det op under låg, ved lav varme. Lad det stå og simre i ca. 20 minutter.
Skyl røllikebladende og fjern de træede stængler, kom det i gryden.
Tilsæt mere eller mindre salt, sukker og eddike, alt efter om du vil bruge din kompot til det salte eller søde køkken.

Hvis du kunne tænke dig at komme over i en mere sødmefyldt version – henad rønnebærmarmelade, kan du undlade løg, røllike, eddike, salt og peber og smage dig frem til den rette sødme. Afslut evt. med at blende kompotten, så det bliver en marmelade i stedet.