Æblechutney

Chutney kan laves i mange varianter. Hér er en variation med lidt power, hvis du er til det.

#Frugter og bærSkrevet af Ursula Meander Bjerggaard

Smag på æblechutney med power

Brug gerne dine nedfaldsæbler til en dejlig chutney. Den kan bruges som tilbehør til meget forskelligt, og kan krydres efter lyst. Denne her er lidt til den stærke side. Chutneyen kan erstatte mangochutneyen og bruges til risretter, sprøde fiskeretter, og alt muligt andet der lige har brug for lidt bid og karaktér.

3 løg
5 fed hvidløg
5 cm. ingefær
1 kg. æbler
1 økologisk citron (skal og saft heraf)
150 g. rosiner (kan udelades)
1 spsk. salt
200 g sukker
3 dl. æbleeddike eller anden sødlig eddike
Smagfuld chili (fx habanero)

Alle ingredienserne kommes løbende ned i en stor gryde. Start med at skære løgene i tynde både, og hak hvidløg fint. Skær æblerne i både og skær ingefær i tynde skiver. Skyl citronen, og riv skrællen ned i gryden, uden at bruge det hvide fra skrællen.  Citronsaft, rosiner, eddike, sukker og salt tilsættes til sidst, smag dig gerne frem til hvor meget du vil have i. Kog chutneyen ved svag varme i omtrent 20 min., til det tykner en smule. Der må hjertens gerne stadig være hele æbleskiver i chutneyen, hvis du er til lidt mere bid.

Smag chutneyen til med salt, sukker, edikke, citronsaft og chili og kog den igennem i et par minutter.

Chutneyen kan holde sig i flere år, hvis du gemmer den på skoldede glas. Rengør dine sylteglas og hæld chutneyen på skoldede glas, når den lige er taget fra varmen. 

Tip: Lad gerne chutney’en stå på køl i en uge og gerne mere før brug. Så udvikler smagene sig endnu mere.