Nordiske oliven

#Frugter og bærSkrevet af Ursula Meander Bjerggaard

Saltede slåen

Saltede slåen kan for nogle minde lidt om oliven. De er gode til vinterretterne med grydestege, og lækre som lidt salt og aromatisk pift til linseretter, sprødt vintergrønt og rørt til en nordisk tapenade.

Pluk slåen i efteråret og indtil juletid, fra slut september til ind i december måned. Når de fine små blåsorte bær er høstet fra de vilde buske med vældige torne (der tidligere blev brugt som knappenåle i mangel af bedre), så skal du huske at fryse dem i ca 3 døgn. Dette tryller størstedelen af den ret så beske smag og mundfølelse om til nogle søde og lækre bær, der nu er klar til en omgang slåensnaps, slåensirup eller saltede slåen.

300 g. slåenbær
1/4 dl. salt
2 ¼ dl. kogende vand
2 spsk. eddike

Lav en 10% saltlage ved at røre saltet i det kogende vand. Rør til saltet er opløst og lad lagen køle af. Hæld de frosne slåen i lagen og tilsæt eddike.

Når de har stået i minimum 2 dage, så tag en smagsprøve! Måske kan du allerede lide smagen nu, du kan også glemme processen i op til 3 måneder og smage løbende.

Personligt kan jeg bedst lide at si lagen fra efter ca. 14 dage. Herefter kommes bærrene ned til en god olivenolie, der dækker bærrene helt. Du kan med fordel tilsætte nogle soltørrede tomater, hele peberkorn og et par laurbærblade, så kommer der en lidt mere rund smag.