Svampesuppe til seks personer
Vegansk svampesuppe, der kan laves på både tørrede og friske svampe. Svampesuppen er super lækker med knasende rugbrødscroutoner på en kold efterårsdag!
1½ l. fond (grøntsags- eller hønsefond)
4 dl. friske svampe (eller 2 dl. tørrede)
½ spsk. kokosolie
1 fed hvidløg, hakket
1 stilk bladselleri, hakket
1 stk. mellemstort løg, hakket
2 stk. mellemstore gulerødder, hakkede
4 stk. mellemstore kartofler, hakkede
1 ds. kokosmælk
1 spsk. gastrik (eller lidt anden syre, fx citronsaft eller en æblecider)
Diverse urter, gerne timian
Salt og peber
Kog fonden op. Hvis du ikke har friske svampe, så opblød tørrede svampe i din fond i ca. 20 min.
Alle de ituskårne grøntsager svitses på en varm pande i kokos-olien til de er bløde, ca. 10 min. Tilsæt halvdelen af svampene og svits dem sammen med det grønne yderligere 5 minutter. De resterende svampe skal du svitse på en pande, indtil de er lettere sprøde, gerne i kokosolie og med lidt salt og urter.
I gryden med fond hælder du nu dine grøntsager med svampene i. Det skal koges op, og simrer i ca. 15-20 minutter. Så skal suppen blendes, hæld kokosmælken i og smag til med gastrik, salt, peber og eventuelle urter. De ’rene’ svitsede svampe, skal drysses på suppen ved serveringen.
Hvis du har noget halvkedeligt rugbrød, kan du skære det i mindre tern, vende dem i olie, salt og urter, og riste det i ovnen i ca 15 min. ved 180 grader. Det er godt med noget ’bid’ til suppen.
Velbekomme!
