Snaps med Aronia

#Frugter og bærSkrevet af Jan Kristiansen - snapsogurter.dk

En af de nyeste bær til kryddersnaps kommer faktisk fra en busk, der sædvanligvis vokser i Nordamerika eller Sibirien. I Danmark er den blevet meget populær som en vigtig leverandør
af bær.
Aronia er en plante af rosenfamilien og den stærkeste antioxidant, man kender i naturlig form. Friske har bærrene en skarp bitter og let syrlig smag og en kraftigt rød saft, der giver brændevinen den stærkt røde farve. Buskene bliver 1½-2 meter høje og blomstrer med smukke hvide blomsterklaser.
Busken er nok lettest at finde ved beplantninger, der er sket indenfor de sidste år, f.eks. ved vandværker eller andre steder, hvor myndigheder har skullet lave en pæn beplantning.

Sådan gør du:
De sorte bær plukkes sidst i september og kan bruges direkte efter en let skylning. Men man skal være opmærksom på, hvornår de er ved at være modne. Fuglene elsker nemlig også bærrene, og de er jo gerne i gang, før vi kommer ud af fjerene.

Bærrene skal sættes på alkohol så snart som muligt efter plukning, og de skal være helt dækkede. Efter ca. 5 uger filtreres snapsen, der nu har fået en flot rød farve. Essensen skal fortyndes, men kan også indgå som en del af en blandet kryddersnaps f.eks. med gråbynke, malurt eller agern.

Trækketid: Gerne 5 – 6 uger
Drikkeklar: Omgående, men skal fortyndes
Lagering: Blive bedre
Opbevaring: Kan fryses, men ikke en fordel

Opskriften er udviklet af Jan Kristiansen, der driver enkeltmandsfirmaet Snapsogurter.dk.
Opskriften er én af flere, du kan finde i et hæftet, som er udgivet af Smag på Aarhus, Aarhus Kommune.

Læs hele hæftet SNAPSEOPSKRIFTER
Download printvenlig udgave af SNAPSEOPSKRIFTER som PDF-fil

Hold samtidig øje med kalenderen for guidede snapseture i naturen omkring Aarhus