Snaps med røllike

#BlomsterSkrevet af Jan Kristiansen - snapsogurter.dk

Røllike er en af de planter, der klarer sig bedst i den danske natur, som er under forandring mange steder. Planten er kendt over det meste af kloden og har fra gammel tid været anvendt som læge-plante. Man må ikke forveksle den almindelige røllike med nyserøllike, der har større og færre blomster og lancetformede blade og oftest vokser fugtige steder.

Røllike har en vane med at skyde i hele sommerperioden og kan endda findes frisk og ny udsprungen sent på efteråret. Med sine fine hvide eller lyserøde blomster og friske grønne blade er røllike blevet almindelig i friske buketter fra blomsterhandleren og kommer virkelig til sin ret sammen med kraftigt farvede traditionelle danske blomster.

Rølliken har været brugt som lægeurt igennem 2000 år og fik tilnavnet ”soldaterurt”, fordi den var god til stoppe blødninger. Achilleus havde den med ved Troja, og den var standardudstyr for soldaterne i felten. Planten er dog meget ældre og kendes fra Kina tilbage til år 2357 før Kristus.

Sådan gør du:
Det er kun blomsterne, der anvendes til brændevin, og det er en god idé at befri blomsterne fra stænglerne, da disse ellers kan give en let bismag.

Trækketid: 5 måneder
Drikkeklar: Omgående, men skal står til klaring. Essensen skal fortyndes kraftigt
Lagering: Blive bedre
Opbevaring: Kan fryses eller opbevares tørret i stenkrukke

Opskriften er udviklet af Jan Kristiansen, der driver enkeltmandsfirmaet Snapsogurter.dk.
Opskriften er én af flere, du kan finde i et hæftet, som er udgivet af Smag på Aarhus, Aarhus Kommune.

Læs hele hæftet SNAPSEOPSKRIFTER
Download printvenlig udgave af SNAPSEOPSKRIFTER som PDF-fil

Hold samtidig øje med kalenderen for guidede snapseture i naturen omkring Aarhus