Snaps med slåen

#Frugter og bærSkrevet af Jan Kristiansen - snapsogurter.dk

For mange brændevinsentusiaster er slåen kongen blandt brændevine. Med sin flotte røde farve og sin dybe smag, der vinder ved lagring, overgås den ikke af mange bær i naturen.
Slåen er efterhånden blevet meget almindelig og bruges ofte som hegn på offentlige områder.
Slåen plukkes så sent på året som muligt, tidligst sidst i september. Man skal være hurtigt ude, når de er ved at modne. Det ses bedst ved, at de får en lidt ”støvet” belægning og er dybt sorte – klemmer man lidt på dem, skal de føles lidt bløde. Bærrene indeholder et bitterstof, der forsvinder efter de første frostnætter, men da er det som oftest for sent at plukke dem, for da har fuglene været der.

Sådan gør du:
Kom i stedet bærrene i fryseren i en uges tid og derefter direkte i alkoholen, hvor de skal være helt tildækkede. Når brændevinen har trukket færdig, og snapsen er hældt fra bærrene, så kom et par teskefulde sukker over bærrene, og lad dem trække et par uger mere. Ryst glasset hver anden dag. Sukkeret trækker den resterende alkohol ud af bærrene, og resultatet er en sød likørlignende drik, der fint kan bruges til at søde slåensnapsen med, hvis man synes, den er for skarp i smagen.

Trækketid: 2 – 3 måneder
Drikkeklar: Omgående, men skal stå til klaring. Essensen fortyndes efter smag
Lagering: Bliver tydeligt bedre
Opbevaring: Fryses

Opskriften er udviklet af Jan Kristiansen, der driver enkeltmandsfirmaet Snapsogurter.dk.
Opskriften er én af flere, du kan finde i et hæftet, som er udgivet af Smag på Aarhus, Aarhus Kommune.

Læs hele hæftet SNAPSEOPSKRIFTER
Download printvenlig udgave af SNAPSEOPSKRIFTER som PDF-fil

Hold samtidig øje med kalenderen for guidede snapseture i naturen omkring Aarhus