Spaghetti alle cozze

#Fisk og skaldyrSkrevet af Helle Brønnum Carlsen og Mikkel Wejdemann

Ingredienser til 4 personer:
1½ kg blåmuslinger
3 fed hvidløg, pillet og hakket fint
1 skalotteløg, pillet og hakket fint
½-1 tsk. knust peperoncino (italiensk tørret, knust chili)
2 spsk. olivenolie
1-2 dl hvidvin
Salt og peber
½ bundt hakket bredbladet persille (kun bladene, ikke stilkene)
300 g spaghettini

Foto: David Bering, Montgomery

Fremgangsmåde:
Skyl alle muslingerne under koldt vand, og gør dem i stand som beskrevet nedenfor.

Bring en stor gryde med vand og lidt salt i kog. Kom pataen i kogevandet, og kog i 8 minutter. I en anden stor gryde varmer du olien, kaster muslingerne i sammen med hvidløg, løg og peperroncino, og lader dem åbne sig under omrøring i ca. 3 minutter.

Kom vin på, læg låg på, og damp i 5 minutter. Smag til, og drys med persille. Varm igennem, hæld vandet fra pastaen, og vend i, og servér i dybe tallerkner.

Opskriften er fra kogebogen VORES HAV skrevet af Helle Brønnum Carlsen og Mikkel Wejdemann og udgivet på forlaget Turbine.

Sådan klargøre du muslinger:
Kom alle muslingerne op i en balje eller i vasken fyldt med koldt vand. Hæld vandet fra (de skal ikke druknes i ferskvand), og skrub dem med en hård børste, eller skrab dem med en lille urtekniv, afhængigt af hvor snavsede de er.
Kassér muslinger, hvis skal er gået i stykker. Tjek, at alle muslingerne er helt lukkede og ikke kan presses fra hinanden. Hvis de ikke er helt lukkede, skal de lukke sig, når du banker dem mod vaskens kant. Gør de ikke det, skal de kasseres.
Når de er blevet dampet eller kogt, skal de til gengæld have åbnet sig. De rigtig store kan godt have så mange muskler, at de har svært ved at åbne helt op, men hvis de slet ikke er åbnede, skal du også kassere dem. Lidt afhængigt af håndtering kan du godt risikere, at 25-35 % af muslingerne skal kasseres.

Læs mere om blåmuslinger her.