Strandkokkenes krabbesuppe

#Fisk og skaldyrSkrevet af Lars Brøndum, biolog og formidler, Naturhistorisk Museum Aarhus

Nem suppe af friskfangede krabber

Har du været på stranden og fange krabber, så overvej at tage dem med hjem til et nemt og lækkert måltid, i stedet for at lave krabbeløb.

4 portioner (ca. mængdeangivelser)

1 kg strandkrabber
2 spsk. olie
2 fed hvidløg, hakket
1 hakket løg
1 økologisk gulerod med skræl
1 ds hakkede tomater
1½ l. vand
1 dl hvidvin
1-3 dl. kokosmælk
Salt & peber
Friske (strand)urter

Ved klargøringen af krabberne, kan du med fordel transportere dem hjem i rent saltvand – for at få mindre sand med i din suppe. Krabbekødet kan fint puttes i suppen efterfølgende, men afklar med dig selv, om det er besværet værd.

Sådan gør du

Skær krabberne igennem på langs med en tung kniv og gem evt. væske der løber fra til suppen.

Varm fedtstoffet op og svits krabberne i 5 minutter. Tilsæt de hakkede grøntsagerne, og lad dem sautere med i en 5 minutters tid. Tilsæt hvidvin og lad det koge op, så alkoholen koger fra, hvorefter de hakkede tomater tilsættes. Rengør krydderurterne og findel dem let. Krydderurter og krydderier sauteres med i et par minutter, før der tilsættes vand så det dækker.

Bring suppen i kog og kog den i omtrent 10 -12 minutter. Nu hvor krabbe-smagen er trukket frem, skal du tilsætte kokosmælk. Kog suppen let igennem og smag til med salt og peber.

Krabbesuppe gør sig godt, med lidt frisk rød peberfrugt og urter fra stranden, naturen nær dig eller din egen have. Serveres gerne med groft brød.

NB! krabbeskjold og ben skal ikke spises, men krabberne giver saft, kraft og smag til suppen. Du kan godt skrabe krabbekøbet ud, men der er ikke meget af det. Hvis du ikke orker det besvær, så sug evt. den sidste smag ud af skjoldet – eller nyd blot den smag, krabberne har tilført suppen.

krabbesuppe

De Rullende Strandkokke

I sommerferierne i 2015 til 2018 kunne man støde på De Rullende Strandkokke på de aarhusianske strande. Strandkokkene fortalte om den spiselige strandnatur og havde udstyr med til både at fange, indsamle og tilberede strandens råvarer. Krabbesuppen her er en af De Rullende Strandkokkes opskrifter. Den kan du sagtens lave selv hjemme i eget køkken.

De Rullende Strandkokke var en del af Smag på Aarhus og blevet til i et samarbejde mellem Aarhus Kommune og Naturhistorisk Museum Aarhus.