Strandkrabbe-bisque

#Fisk og skaldyrSkrevet af Ursula Bjerggaard

Standkrabber giver en dejlig suppe

En bisque er en suppe, der er kogt to gange. Først med alle smagsgiverne, derefter sies den og til sidst koges den ind og smages til. Denne bisque får smag fra strandkrabber.

Langs Aarhus’ mange strande kan man fange krabber med en snor og en klemme. De er rigtig gode at koge suppe på, og der er også en lille smule kød i de største. Det er dog den gode smag af skaldyr, vi bruger i denne bisque.
Når krabberne er fanget, er det en fordel transportere dem hjem i rent saltvand, så får du mindre sand med i din bisque. Krabbekødet kan fint bruges til at putte i bisquen efterfølgende, men afklar med dig selv, om det er besværet værd.

strandkrabber suppe

Opskrift på strandkrabbebisque

 

4 portioner (ca. mængdeangivelser)

2 kg. strandkrabber
2 spsk. olie/smør
2 fed hvidløg, hakket
1 hakket løg
1 økologisk gulerod med skræl
1 stilk blegselleri, hakket
friske krydderurter (gerne timian og røllike)
1 syrligt dansk æble i stykker
½ tsk. røget paprika
10 stk. peberkorn
1½ l. vand
1-2 dl. piskefløde
1 nip safran
2 spsk. sherry
Salt & peber

Skær krabberne igennem på langs med en tung kniv og gem evt. væske, der løber fra. Varm fedtstoffet op og sautér krabberne i 5 minutter. Tilsæt grøntsagerne, og lad dem sautere med i yderligere 5 minutter. Rengør krydderurterne og hak dem let. Krydderurter, æblestykker og krydderier svitses med i et par minutter, før der tilsættes vand,så det dækker grydens indhold.

Bring væsken i kog, skum af, og lad den småkoge gerne op til 45 minutter. Sigt væsken, tryk eller knus krabberne heri, så kommer der mere smag ud af krabberne. Hæld væsken tilbage i gryden. Kog den ind til den er mere koncentreret i smag og konsistens. Nu hvor krabbe-smagen er trukket frem, skal du tilsætte piskefløde og safran. Kog bisquen let igennem og smag til med salt, peber og gerne lidt sherry. Du kan vælge at tykne bisquen yderligere med en legering eller en klassisk meljævning/smørbolle.
Stykker af fisk eller skaldyr er en trofast partner til en bisque. En lækker rød chili eller peberfrugt samt en ramsløgsolie og urter fra din egen natur, giver lige prikken over i’et. Servér brød eller ris til den fyldige bisque.