Svampesuppe med kartofler

#Svampe og nødderSkrevet af Ursula Meander Bjerggaard

Svampesuppe med kartofler

Når sæsonen for svampe giver os rigelige mængder, er det normalt også tid til at lune sig på en god skål varmende suppe. Derfor har jeg til Smag på Aarhus’ sidste svampetur lavet denne opskrift, en suppe man bliver glad af!

4 portioner (ca. mængdeangivelser)

Ingredienser:
1 spsk. olie
3 fed hvidløg i tynde skiver
2 stk. skalotteløg i tern
200 g. friske svampe i mindre stykker (fx. rørhatte og judasøre)
1-2 stk. bladselleri i tynde skiver
200 g. kartofler i små tern
2 spsk. mild kryddersnaps eller cognac
1 ½-2 l. grøntsagsfond (evt udblødningsvandet fra svampene)
1 lille håndfuld røllike (eller timian)
2 stk. laurbærblade

Tilbehør:
Cremefraiche rørt med lidt citronskal, citronsaft, salt og peber.
Ristet brød og ristede svampe – gerne lidt olie med almindelig syre eller ramsløgsolie

Fremgangsmåde:
Svits svampene i olien og tilsæt hvidløg og løg. Søg for at røre hele tiden, så det ikke brænder på. Det skal svitses i ca. 10 minutter, så vandet fordamper.
Tilsæt bladselleri og kartoffeltern, og svits det med i en 5-minutters tid. Tilsæt alkohol og lad det dampe af. Tilsæt den varme fond og dine urter. Læg låg på og lad suppen koge op. Det skal småsnurre ca. 20 minutter, til kartoflerne er bløde.

Rør cremefraichedressingen sammen og stil den til side. Steg en håndfuld smukke svampe (fx kantareller) på en tør pande. Rist lidt brød i skiver.

Inden servering skal du huske at fjerne stilke og blade, fra suppen. Nogle kan lide at blende suppen, så den bliver lidt cremet i konsistensen. Andre foretrækker suppen ublendet.

Anret suppen portionsvist med en lille skefuld cremefraiche, ristede svampe, røllike, friskkværnet salt og peber og et stænk (grøn) olie.