Vild bondepige med slør

#Frugter og bærSkrevet af Johanne Stege Bjørndahl & Julie A. Swane

Flere opskrifter i én, kan blive til en hyggelig aften

Passer til 6 personer

Æblemos:
1 kg. Vilde, søde æbler
400 g rørsukker

Nødderasp:
25 g rasp
50 g hasselnødder
1 knsp. salt
2 spsk. smør
50 g rørsukker

Udkern æblerne, og skær dem i tern. Kom dem i en gryde med en lile smule vand i bunden, og bring det i kog. Kom sukker i, og lad det koge ca. 10 min. Rør godt undervejs. Mos let med et piskeris, så der stadig er lidt bid. Køl af, og kom mosen i køleskabet.

Hak nødderne. Smelt smørret ved middel varme. Tilsæt salt, sukker, rasp og hakkede hasselnødder. Skru ned, hvis det bliver for varmt – det må ikke ryge. Rist, til det er jævnt ristet. Tag af varmen, og lad det køle helt af.

Æblekagen: Find en glasskål til anretning. Læg først et lag afkølet æblemos , kom slåenkompot ovenpå, strø med nødderasp, og gentag. Stil på køl. Serveres med skovmærkeflødeskum (eller alm. flødeskum) og en slåenportvin til.

Skovmærkeflødeskum:
½ liter flødeskum 38 %
2 tsk. tørret, knust skovmærke
1 spsk. flormelis

Pisk flødeskummet let – det skal kun lige være stivnet – og rør det så med skovmærke og flormelis.

Disse opskrifter er fra bogen SANK – Spis af naturens køkkenhave af Johanne Stege Bjørndahl & Julie A. Swane, og bringes her med tilladelse fra forlaget TurbineDu kan finde flere opskrifter med bla. æbler, slåen og skovmærke i bogen.