Spiseligt i naturen

Pluk frugt og saml vilde urter til dine måltider i og omkring Aarhus

Naturens spisekammer

Strand og grøftekant leverer grønt til din salatskål meget tidligere end den dyrkede have. Brombær, æbler og mirabeller vokser mange steder langs stier og veje. Havet er fuld af fisk, skaldyr og tang. Det er gratis, lokalt og lækkert at samle direkte fra naturens spisekammer.

At samle vilde råvarer i naturen kaldes også at sanke eller at fouragere. Gennem de seneste år er flere og flere blevet nysgerrige efter at lære mere om naturens spisekammer. Hvor og hvad kan man sanke – og hvordan bruger man de høstede råvarer? Naturen i og omkring Aarhus bugner af lækkerier, så det er bare om at kaste sig ud i det.

svamopekurv med bog, svampe og urter

Brug menuen til at orientere dig om, hvordan du kommer godt i gang med at samle og bruge naturens råvarer. Du kan også få et indblik i, hvad du kan samle og inspiration til mad med vilde råvarer til. Læs også om regler og etik, når du høster i naturen.

I kalenderen kan du finde guidede ture og andre arrangementer, der sætter fokus på naturens vilde råvarer. Du finder både Aarhus Kommunes egne arrangementer og andre inspirerende tilbud, som andre aktører står bag. Alle er velkomne til at oprette arrangementer, så vi på den måde får delt mest mulig viden.

Hyldeblomst

Plant spiseligt i parker og byrum

Selvom der allerede er meget spiseligt i naturen, arbejder vi i Aarhus Kommune med at gøre parker og byrum mere spiselige. Derfor bliver der løbende plantet frugttræer og bærbuske på offentlige arealer. Og også her må du plukke og nyde frugter, bær og spiselige planter. Vil du selv være med til at plante frugttræer og bærbuske i dit lokalområde, kan du læse mere under menupunktet Dyrk i Aarhus Kommune.