Hvad kan jeg sanke?

Sank i naturen og følg årets gang

Naturen har så meget lækkert at byde på, så det er bare om at komme i gang med at samle og bruge af naturens spisekammer.

I foråret er strandene et godt sted at finde tidlige grønne urter, mens du i sensommeren kan samle løs i buskadser og skovbryn. Her giver vi et lille indblik i, hvad du blandt andet kan finde i den aarhusianske natur i de forskellige sæsoner.

Forårets grønne urter

De fleste kender de hvidløgs-duftende ramsløg fra Risskov, men løgkarse er et lige så spændende alternativ. Ved strandene kan du blandt andet finde strandbede, strandarve og strandmælde. En anden lækker forårsurt er skovbundens asparges også kaldet gederams. Gederams kan du blandt andet finde på Skæring Hede, og heden har godt af, at gederamsene fjernes. Derfor er du meget velkommen til at samle løs der.

Meget af det, vi opfatter som ukrudt, er også lækre spiseurter, når skuddene er unge og friske. Det gælder blandt andet brændenælder, skvalderkål og mælkebøtter.

brændenælder

Sommerens blomster og bær

Et af sommerens helt store hit er hyld, der blomster omkring juni-juli. Hyld kan du finde rigtig mange steder rundt i Aarhus, blandt andet i parkerne. Når hylden er afblomstret, kan du bruge mjødurt på samme måde som hyld. Mjødurt gror blandt andet langs åer, og du kan finde masser af dem langs Brabrandstien, som er en lang frugtplukkerrute med blandt andet mirabeller, brombær.

De fleste grønne urter er stadig gode hen over sommeren, og samtidig begynder frugter og bær at modne. Hindbær og jordbær er nogle af de første til at blive modne, derefter følger fuglekirsebær og mirabeller.

Hyldeblomst

Sensommerens og efterårets bær og frugt

Der er flere offentlige æblelunde i Aarhus, hvor alle er velkomne til at plukke af frugten. Afhængig af æblesorten modner de fra slutningen af august og frem. Få et overblik over æblelunde i Aarhus.

Ved kysterne og flere steder inde i landet er der massevis af hyben. De modner omkring august og september. Ved kysterne finder du også havtorn med de smukke orange bær, der modner fra omkring september. Nordens citron kaldes bærrene på grund af deres syrlige smag.

Selv hvis frosten sætter ind, kan du stadig plukke både havtorn og slåen.

Havtorn

Efterårets svampe og nødder

Marselisborg Skovene og Lisbjerg Skov er et par af de gode svampesteder i Aarhus. Der er efterhånden mange svampejægere i Aarhus, så de kendte spisesvampe som karl johan og kantarel forsvinder hurtigt. Til gengæld er der rig mulighed for at finde mindre kendte spisesvampe som krystalstøvbolde og violet hekseringshat. Vi anbefaler, at du deltager i en guidet svampetur, før du tager af sted på egen hånd. Se kommende arrangementer.

Det er også i efteråret du skal samle nødder. Det gælder både gængse nødder, som hassel og valnødder, men også ægte kastanjer, agern og bog.

Agern

Havets spisekammer – også i vinterhalvåret

Havet er en ofte overset ressource. Tang, fisk og skaldyr er let tilgængeligt langs vores kyster, og havets spisekammer kan benyttes året rundt. Har du smagt strandkrabbe, strandsnegle eller spist hjemmehøstede blåmuslinger?

Vil du høste muslinger, skal du være opmærksom på alger. En tommelfingerregel for indsamling af muslinger er, at perioden 16. oktober til 15. april er den sikre periode. Her er vandet normalt så koldt, at der ikke sker opblomstring af giftige alger. Samler man udenfor denne periode – eller er efteråret eller foråret meget varmt – bør man kontrollere, om der er giftige alger i vandet. Det gøres nemmest via fødevarestyrelsens hjemmeside.

Vær opmærksom på, at tang skal stå under vand, og at du ikke skal tage det med hjem til brug, hvis det ligger på stranden eller i vandkanten.

Voksne skal have fisketegn, hvis de bruger redskaber til at fange fisk og skaldyr.

Blåmuslinger

Mere viden

Der findes en række gode bøger om at sanke, samle og tilberede vilde råvarer. Tag et smut forbi biblioteket og se det store udvalg.

Der er også meget information at hente på nettet. På siden Vild Mad kan du blandt andet læse om sankelandskaber og om hvornår forskellige vilde råvarer er i sæson.

Vil du med på en guidet tur, inden du kaster dig afsted på egen hånd, så hold øje med kalenderen her på siden. I kalenderen finder du både Aarhus Kommunes egne arrangementer og andre inspirerende tilbud, som andre aktører står bag. Alle er velkomne til at oprette arrangementer, så vi på den måde får delt mest mulig viden.

Tag et kig på siden regler og etik, inden du går i gang med at samle i naturen.