Hvad kan jeg høste?

At sanke i naturen følger årets gang

Naturen har så meget lækkert at byde på, så det er bare om at komme i gang med at høste og bruge af naturens spisekammer.

I foråret er strandene et godt sted at finde tidlige grønne urter, mens du i sensommeren kan høste løs i buskadser og skovbryn. Her giver vi et lille indblik i, hvad du blandt andet kan finde i den aarhusianske natur i de forskellige sæsoner.

Forårets grønne urter

De grønne urters blade har uendelige muligheder over det meste af sæsonen, men om foråret, når det hele begynder at spire, finder du flest friske urter. De kan findes både på strand, i skov og på mark.

De fleste kender ramsløgene fra Risskov, men løgkarse er et lige så spændende alternativ. Ved strandene kan du blandt andet finde strandkål, strandarve og strandmælde. Andre lækre forårsurter er japansk pileurt og gederams. Gederams kan du blandt andet finde på Skæring Hede, og heden har godt af, at gederamsene fjernes. Derfor er du meget velkommen til at høste løs der.

Meget af det, vi opfatter som ukrudt, er også lækre spiseurter, når skuddene er unge og friske. Det gælder blandt andet brændenælder, skvalderkål og mælkebøtter.

brændenælder

Sommerens blomster og bær

Et af sommerens helt store hit er hylden, der blomster omkring juni-juli. Hyld kan du finde rigtig mange steder rundt i Aarhus, blandt andet i parkerne. Når hylden er afblomstret, kan du bruge mjødurt på samme måde som hyld. Mjødurt gror blandt andet langs åer, og du kan finde masser af dem langs Brabrandstien.

De fleste grønne urter er stadig gode hen over sommeren, og samtidig begynder frugter og bær at modne. Hindbær og jordbær er nogle af de første. Der efter kommer fuglekirsebær – og så mirabellerne.

Hyldeblomst

Sensommerens og efterårets bær og frugt

Mange steder i og omkring Aarhus finder du mirabeller, brombær og hyld. Eksempelvis er Brabrandstien en lang frugtplukkerruter med blandt andet mirabeller, brombær og æbler.

Der er også flere offentlige æblelunde i Aarhus, hvor alle er velkomne til at plukke af frugten. Afhængig af æblesorten modner de fra slutningen af august og frem. Få et overblik over æblelunde i Aarhus.

Ved kysterne og flere steder inde i landet er der massevis af hyben. De modner omkring august og september. Ved kysterne finder du også havtorn med de smukke orange bær, der modner fra omkring september. Nordens citron kaldes bærrene på grund af den syrlige smag. Du kan stadig plukke havtorn efter, at frosten har sat ind. Det gør det nemmere at plukke bærrene, når de er frosne.

Slåen og tjørn har også lækre bær, der modner i sensommeren eller først på efteråret.

Havtorn

Efterårets svampe og nødder

Marselisborg Skovene og Lisbjerg Skov er et par af de gode svampesteder i Aarhus. Der er efterhånden mange svampejægere i Aarhus, så de kendte spisesvampe som karl johan og kantarel forsvinder hurtigt. Til gengæld er der rig mulighed for at finde mindre kendte spisesvampe som krystalstøvbolde og violet hekseringshat. Vi anbefaler, at du deltager i en guidet svampetur, før du tager af sted på egen hånd. Se kommende arrangementer.

Det er også i efteråret du skal samle nødder. Det gælder både gængse nødder, som hassel og valnødder, men også ægte kastanjer, agern og bog.

Agern

Havets spisekammer – også i vinterhalvåret

Havet er en ofte overset ressource. Tang, fisk og skaldyr er let tilgængeligt langs vores kyster, og havets spisekammer kan benyttes året rundt. Har du smagt strandkrabbe, strandsnegle eller spist hjemmehøstede blåmuslinger?

Vil du høste muslinger, skal du være opmærksom på alger. En tommelfingerregel for indsamling af muslinger er, at perioden 16. oktober til 15. april er den sikre periode. Her er vandet normalt så koldt, at der ikke sker opblomstring af giftige alger. Samler man udenfor denne periode – eller er efteråret eller foråret meget varmt – bør man kontrollere, om der er giftige alger i vandet. Det gøres nemmest via fødevarestyrelsens hjemmeside.

Voksne skal have fisketegn, hvis de bruger redskaber til at fange fisk og skaldyr.

Blåmuslinger

Mere viden

Brug kortet her på siden til at finde ud af, hvor i Aarhus du kan høste de forskellige vilde råvarer. Du kan selv være med til at registrere endnu flere vilde råvarer ved at bruge Byhøst app’en.

I Byhøsts almanak kan du læse mere om naturens råvarer og se, hvornår de er i sæson.
Der findes også en række gode bøger om at sanke, samle og tilberede vilde råvarer. Tag et smut forbi biblioteket og se det store udvalg.

Det er også en god ide at læse om regler og etik, inden du går i gang med at høste i naturen.

Du er velkommen til at deltage i en af vores guidede ture i naturen, hvor du både lærer at samle og tilberede de vilde råvarer. Se de kommende arrangementer.