Kom godt i gang

Kom godt i gang

Når du skal i gang med at samle og plukke i naturen, er det lettest at begynde med noget, du allerede kender. Men der findes meget mere derude i naturens spisekammer, når du først lige får øjnene op for det.

I Aarhus er der masser af muligheder for at høste bær og frugter, som æbler, mirabeller, brombær og hyben. De fleste kan også genkende brændenælder, skvalderkål og mælkebøtter, men det er ikke os alle, der bruger dem i køkkenet. Og så er der alt det andet, som vi slet ikke kender nær så godt.

brombær

Gode råd, når du skal i gang med at høste:

  • Lær nogle få planter/arter at kende ad gangen. Der findes en række gode bøger og opslagsværker om emnet, ligesom du kan finde meget information på nettet.
  • Forbered dig og tag gerne billeder og beskrivelser af det, du vil høste, med på sanketuren. Vær opmærksom på, om det, du vil høste, kan forveksles med noget, der ikke er spiseligt.
  • Hvis du er i tvivl, om en plante er spiselig, så lad den stå.
  • Når du samler og høster i naturen, må du ikke ødelægge planterne og deres rødder. Det er derfor en god ide at have en saks med, så du let kan klippe det af, du skal bruge, uden at beskadige planten.
  • Husk bokse og poser til at opbevare din høst i. Det er ofte en fordel med mange små bokse i stedet for en stor, så eksempelvis bær ikke bliver smattede.
  • De friske grønne blade holder sig godt, hvis du har et vådt viskestykke med til at pakke dem ind i.
strandarve

Guidede naturture og Byhøsts app

Det kan være en god idé at tage med på nogle guidede naturture, inden du kaster dig af sted på egen hånd. Det gælder i høj grad, når du skal samle svampe. Brug blandt andet vores kalender til at orientere dig om kommende arrangementer.

Du kan eventuelt downloade Byhøsts app til din telefon. Med app’en kan du se, hvilke råvarer andre allerede har fundet i nærheden af dig – og du kan selv tagge de råvarer, du finder. På den måde kan vi alle sammen hjælpe hinanden med at finde og bruge de råvarer, der gemmer sig i naturen.